Synsfeil

Det finnes ulike normale tilstander av synsfeil som skyldes brytningsfeil i øynene. På netthinnen vår er det kun et lite konsentrert område der vi har skarpsyn og fargesyn, dette kalles macula. Resten av netthinnen fungerer som sidesyn. For at vi skal se skarpt må lyset som kommer inn i øyet samles akkurat i macula. Ved ulike synsfeil blir ikke lyset samlet der det skal og objekter som vi ser på virker uskarpe.

Nærsynthet: Ved nærsynthet blir lyset som kommer inn i øyene brutt for mye slik at de samles foran macula. Man vil derfor se uskarpt på ting som er langt unna. En slik brytningsfeil korrigeres med brilleglass eller linser med minus-styrke.

Langsynthet: Ved langsynthet blir lyset som kommer inn i øynene brutt for lite slik at de ikke rekker å samles før de kommer til macula. Er man ung og har god fokuseringsevne kan man i mange tilfeller “zoome” inn denne langsyntheten slik at man se skarpt likevel. Dette blir i midlertidig verre når man blir eldre og fokuseringsevnen avtar. Er man veldig langsynt kan det være anstrengende eller umulig å fokusere inn brytningsfeilen, da korrigerer man brytningsfeilen med briller eller linser med pluss-styrke.

Skjeve hornhinner: Ved skjeve hornhinner/astigmatisme vil lyset bli brutt i ulike fokallengder inne i øynene. Noe av lyset kan derfor samles i macula og noe vil ikke samles der slik at objekter oppleves som uskarpe. Slike brytningfeil korrigeres med toriske brilleglass, toriske linser eller formstabile kontaktlinser.

Presbyopi: Alderslangsynthet eller presbyopi er at vi mister fokuseringsevnen vår. Vi har en linse inne i øyet som er veldig elastisk når vi er unge. Denne har evnen til å endre tykkelse, og på det vise endre brytningen av lys inn i øyet. Det er dette som er fokuseringsevnen vår. Dersom vi ikke har andre brytningsfeil eller er korrigert med briller eller linser slapper øyene våre av for å se godt på avstand og konsentrerer seg for å se godt på nært, så fremt vi har fokuseringsevnen intakt. Linsen inne i øyet er øyets dårligste komponent, denne blir bare stivere og tykkere hele livet og mister derfor elastisiteten sin. Vi mister derfor fokuseringsevnen vår gradvis og vil på et tidspunkt plages med å se godt på nært. Man begynner gjerne å merke dette i 40 – 45 års alderen. Presbyopi korrigeres enten med egne lesebriller, progressive briller eller progressive kontaktlinser.

Har du problemer med synsfeil eller merker at du ikke ser like godt som før? Ta gjerne kontakt med oss!