Øyehelse generelt

Øynene dine forteller oss mer enn du tror. I netthinnen ligger blodkarene godt synlige, både arterier og vener. De kan fortelle noe om din generelle helse. Formen på blodkarene, tykkelseforholdet mellom arterie og vene, og måten arterien krysser venen på er nyttig info om din generelle helse. Er det små microblødninger (lekkasjer) fra blodårene? Dette er også noe vi betrakter når vi undersøker øynene dine.

Undersøk synet og øynene dine regelmessig

Hos oss sjekker vi mer en brillestyrken. Vi sjekker også øyehelsen din. Tidlig oppdagelse og tidlig behandling av en rekke sykdommer gir bedre prognose for utfallet til sykdommen.

Familiær øyehistorikk

Flere øyesykdommer er arvelige. Det er derfor viktig å vite om noen i familien har vært plaget med øyesykdommer, fordi du kan være i risikogruppen for å utvikle den samme tilstanden.

Beskytt øynene dine

Bruk vernebriller når det er behov for det. Beskyttelse for øynene bør være en del av arbeidsbekledningen din når du jobber med industri eller håndverk som kan forårsake skader på øynene dine. Det gelder også når du mekker i garasjen eller er i vedskogen.

La øynene hvile

I vår hverdag bruker vi stadig mer tid foran en eller annen skjerm. La øynene få pause inn imellom. Bruk gjerne 20-20-20 regelen, som sier at hvert 20 minutt skal du se 20 sekunder på noe som er minst 20 meter unna. Slik kan du unngå trøtthet og tørre øyne.

Pass på å opprettholde en god håndhygiene før du skal ta deg på / rundt øynene. Dette er spesielt viktig når man bruker kontaktlinser. Har man barn i barnehage er man ekstra utsatt for øyeinfeksjoner.

Har du spørsmål angående generell øyehelse? Ta gjerne kontakt med oss!