Digital øyetretthet

Digital øyetretthet Digital øyetretthet er en ny diagnose i det moderne samfunn, og den har blitt et problem for mange mennesker.

Allerede fra skolealder er det mange som opplever at de har litt udefinerte plager som følelse av press mot øyet, hodepine, tåkete syn, tørre øyne samt smerte i nakke og skuldre. Alle former for skjermbruk, enten det er PC, brett eller mobil medfører en statisk situasjon for hele kroppen.

Man blir sittende i samme stilling over lang tid. For øynene blir det enda mer statisk, for øyebevegelsene blir små og fokuseringen blir låst til en bestemt avstand.

I tillegg går blunkefrekvensen ned når man fokuserer på en skjerm. Det forskes mye på digital øyetretthet, Computer Vision Syndrome eller Digital Eye Strain som det også kalles.

Årsaken ligger i navnet, altså mange timer daglig skjermbruk. Det gjelder både PC skjerm, nettbrett og ikke minst mobiltelefonen fordi skjermen er så liten.

I mange tilfeller kan en liten brillekorreksjon være til stor nytte. Det er også viktig at man tar regelmessige pauser. Fagmiljø anbefales 20-20-20 regelen: hvert 20 minutt skal man se på noe som er minst 20 meter 20 sekunder.

Noen har også god nytte av å dryppe øynene med kunstig tårevæske noen ganger om dagen.

Har man symptomer på digital øyetretthet er det naturlig at man får en ny synsundersøkelse om man ikke har hatt det tidligere, eller at det er noen år siden siste undersøkelse. Synet er i konstant forandring.