Grønn stær

Grønn stær eller glaucom er en snikende øyesykdom som påvirker synsnerven og nervefibrene i øyet. Denne sykdommen fører til utfall i synsfeltet og kan i ytterste kosekvens føre til blindhet. Skader som blir påført øynene dine av denne sykdommen er ikke reversible. Derfor er det ekstra viktig å oppdage en slik sykdom i et tidlig stadium, slik at man kan starte behandlingen og minimere skadeomfanget.

Vi er alltid på vakt for å oppdage glaucom i et tidlig stadium. Den beste måten å oppdage sykdommen på er å ha jevnlige undersøkelser av synsnerven, synsfeltet og måle trykket i øynene. Det er også nyttig å måle tykkelsen på nervefiberlaget på netthinnen. Dette er alle tester som vi har mulighet til å gjennomføre i vår klinikk. Dersom vi mistenker glaucom henviser vi til øyelege for diagnose og behandling.

Glaucom er noe alle kan få og er en av grunnene til at vi anbefaler å ha jevnlige synsundersøkelser. Man kan få glaucom i enten ett eller begge øynene. Sykdommen kommer ofte snikende, og det kan ta flere år før man kan merke den. Når man selv merker sykdommen har man allerede mistet minimum 40 % av synsfeltet. Grønn stær er arvelig.