Symptomer som kløe, ubehag eller rennende øyne kan være tegn på tørre øyne. Tørre øyne kan være både ubehagelig og irriterende, men det finnes heldigvis gode løsninger! En undersøkelse hos oss kan avdekke tørt øye-problematikk, og vi hjelper deg med å finne riktige komfortdråper.  

Så hva kommer tørre øyne av?

Så hva kommer tørre øyne av?

Hver dag må dine øyne forsvare seg mot blant annet støv, smuss og bakterier. Våre øyevipper er gode på å filtrere bort mye av dette, men tårevæsken er også en veldig viktig del av dette forsvaret. Tårevæsken produseres fra kjertler i øyelokk og øyehuler, og når du blinker spres den som en tynn hinne på øynenes overflate.

Skulle det være så at dine øyne ikke produserer tilstrekkelig med tårevæske kan dette forårsake tørre øyne. Kvaliteten på din tårefilm er også viktig. Om den er i ubalanse eller sammensetningen av filmen har blitt dårligere kan tårene tørke for raskt eller renne bort, og øyets fremre del blir da tørr og irritert. Det er derfor viktig å snakke med din optiker så du får korrekt behandling for dine problemer.

Hvorfor skjer dette?

Det finnes mange ulike årsaker til tørre øyne. Tørre øyne fra bruk av kontaktlinser er et vanlig problem ettersom kontaktlinser kan forstyrre produksjonen av tårevæske. Kaldt vær og vind kan også forårsake tørre øyne på samme vis. Om du er over 50 er risikoen for tørre øyne høyere. Øyelokksbetennelse (blefaritt) kan forårsake tørre øyne da visse kjertler kan tettes til, noe som forstyrrer produksjonen av tårevæske.

Ved for mye skjermarbeid er går blunkefrekvensen ned, noe som kan gi opphav til tørre øyne.

Våre tips for tørre øyne

  • Beskytt deg mot vind og smuss med et par fine briller.
  • Glem ikke å blunke når du arbeider framfor skjermen!
  • Bruk øyedråper – den vanligste og kanskje mest praktiske måten å lindre symptomene.
  • Bruk øyeservietter ved symptomer på blefaritt.
  • Om du mistenker at kontaktlinsene forårsaker tørre øyne – kontakt din optiker på Mo for å få råd om bytte. Linser skal aldri være ubekvemme.