Selv om høsten nærmer seg er solrike dager er alltid velkommen. Solen bedrer humøret og øker produksjonen av D-vitaminer. Vårt immunsystem nyter godt av en dag ute i fint vær, men for øynene kan det bli for mye av det gode.

For mye UV-eksponering kan lede til ulike øyeskader, både på kort og lang sikt. Hornhinnen kan bli solbrent og på lang sikt kan gjentatt UV-eksponering forårsake grå stær og makuladegenerasjon.

Hvordan beskytter du deg

Heldigvis finnes det mange måter å beskytte seg mot UV-eksponering. Nedenfor har vi listet de mest effektive metodene.

  • Som alltid, bruk solbriller med 100% UV-beskyttelse når du er ute i solen.
  • For deg som bruker kontaktlinser finnes det linser med UV-beskyttelse, men du bør også bruke solbriller i sterkt sollys.
  • En caps eller solhatt er et bra tilbehør som hjelper til med å skygge for øynene.
  • Vær oppmerksom på hvor mye tid du tilbringer ute i sterkt solskinn, samt unngå å se direkte mot solen.
  • Et par polariserte solbriller fjerner unødvendige reflekser og gir en ekstra komfort. Det er spesielt nyttig når du kjører bil, er på sjøen eller på fjellet.

Hva du skal være oppmerksom på

Symptomer på for mye UV-eksponering kan være øyesmerter, høy tåreproduksjon og en følelse av ”grus” i øynene. Røde og irriterte øyne er ofte vanlig. Dette kan være et tegn på snøblindhet. Symptomene går som regel over etter en dag eller to, og gir vanligvis ingen langvarige plager.

Om du føler at synet har blitt dårligere, uklart, tåkete eller har problemer med å se i mørket, kan det være symptomer på grå stær.

Vil du vite mer?

Du er velkommen til å kontakte oss om du vil vite mer, bestille time eller se vårt utvalg av solbriller i vår butikk i Mo i Rana.

Kontakt oss her.